Przepis na szczescie :)

A tak własciwie to przepisy na csmacznego :D Dzielcie sswoimi ulubionymi :)

Tort tiramisu z truskawkami i malinami

 

> 60 minut
12 osób
Średnie
 

    Składniki :
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki Amaretto
  • 120 g mąki
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 ml amaretto
  • 250 g truskawek
  • 300 g malin
  • 5 płatków żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g twarogu 20%
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 ml amaretto
  • 400 ml śmietany
  • Do dekoracji: kilka listków melisy

Etapy przygotowania

  • 1
    Jajka, cukier, sól i amaretto włożyć do miski. Miksować przez 8-10 minut na puszystą masę. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać. Całość wlać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (gazowy: pozycja 3). Odstawić do ostygnięcia.
    3 jajka, 120 g cukru, szczypta soli, 3 łyżki amaretto, 120 g mąki, 30 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2
    Przekroić w poziomie. Wokół spodu zacisnąć pierścień tortownicy. Obie części tortu nasączyć amaretto. Truskawki opłukać i przekroić na pół lub na ćwiartki. Wyłożyć maliny.
  • 3
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do miski włożyć serek mascarpone, twaróg, cukier i cukier waniliowy; wszystko wymieszać. Żelatynę rozpuścić według wskazówek na opakowaniu. Wymieszać żelatynę z amaretto i dodać do masy mascarpone cały czas mieszając. Śmietanę ubić. Jak tylko masa zacznie się zsiadać, jeszcze raz energicznie wymieszać i ostrożnie dodać śmietanę.
    5 płatków żelatyny, 250 g serka mascarpone, 250 g twarogu 20%, 75 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 80 ml amaretto, 400 ml śmietany
  • 4
    Połowę kremu wyłożyć na spód ciasta. Odłożyć kilka owoców do dekoracji. Połowę owoców ułożyć na kremie i lekko docisnąć. Przykryć drugą warstwą tortu. Wyłożyć resztę kremu i resztę owoców. Wygładzić i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny bez przykrycia.
    Na końcu ostrożnie zdjąć pierścień. Ozdobić owocami i melisą.
  •                              SMACZNEGO !

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz