Tort tiramisu z truskawkami i malinami
> 60 minut
12 osób
Średnie
Składniki :
- 3 jajka
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki Amaretto
- 120 g mąki
- 30 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 ml amaretto
- 250 g truskawek
- 300 g malin
- 5 płatków żelatyny
- 250 g serka mascarpone
- 250 g twarogu 20%
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 ml amaretto
- 400 ml śmietany
- Do dekoracji: kilka listków melisy
Jajka, cukier, sól i amaretto włożyć do miski. Miksować przez 8-10 minut
na puszystą masę. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Przesiać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać. Całość wlać do
tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w
piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (gazowy: pozycja 3). Odstawić do
ostygnięcia.
3 jajka, 120 g cukru,
szczypta soli, 3 łyżki amaretto, 120 g mąki, 30 g kakao, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Przekroić
w poziomie. Wokół spodu zacisnąć pierścień tortownicy. Obie części
tortu nasączyć amaretto. Truskawki opłukać i przekroić na pół lub na
ćwiartki. Wyłożyć maliny.
Żelatynę
namoczyć w zimnej wodzie. Do miski włożyć serek mascarpone, twaróg,
cukier i cukier waniliowy; wszystko wymieszać. Żelatynę rozpuścić według
wskazówek na opakowaniu. Wymieszać żelatynę z amaretto i dodać do masy
mascarpone cały czas mieszając. Śmietanę ubić. Jak tylko masa zacznie
się zsiadać, jeszcze raz energicznie wymieszać i ostrożnie dodać
śmietanę.
5 płatków żelatyny, 250 g
serka mascarpone, 250 g twarogu 20%, 75 g cukru, 1 opakowanie cukru
waniliowego, 80 ml amaretto, 400 ml śmietany
Połowę kremu wyłożyć na spód ciasta. Odłożyć kilka owoców do dekoracji. Połowę owoców ułożyć na kremie i lekko docisnąć. Przykryć drugą warstwą tortu. Wyłożyć resztę kremu i
resztę owoców. Wygładzić i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny bez
przykrycia.
Na końcu ostrożnie zdjąć pierścień. Ozdobić owocami i melisą.
Na końcu ostrożnie zdjąć pierścień. Ozdobić owocami i melisą.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz